bestand-03-11-16-10-37-06

Onze weerstand, hebben wij hier zelf invloed op?

Hoor jij om je heen ook iedereen klagen over een lage weerstand? Wat is een lage weerstand eigenlijk en kunnen we hier zelf iets aan doen om te zorgen dat onze weerstand juist verhoogt?
 
Met een lage weerstand bedoelen we eigenlijk te zeggen dat ons afweersysteem (met name de witte bloedcellen en lymfeklieren) niet goed werkt.
Zodra een virus of bacterie het lichaam binnen dringt gaan de lymfeklieren extra witte bloedcellen aanmaken. De witte bloedcellen maken de ziekteverwekkers onschadelijk. Door het aanmaken van extra witte bloedcellen zwellen de lymfeklieren op. Zoals je vaak ziet bij een keelontsteking. Medicijnen kunnen de weerstand helaas ook verlagen.

Waarom hebben we het meestal in de herfst en winter over een verlaagde weerstand? Doordat het buiten in deze periodes weer kouder is kunnen ziekteverwekkers langer overleven en hebben wij dus meer kans om deze op te lopen. Ook is het zo dat we in deze periodes meer binnen zitten en dus dicht bij elkaar in de buurt zijn waardoor je elkaar sneller aansteekt.


Mijn tips om te zorgen dat jou weerstand zo optimaal mogelijk blijft:
 
1. Je raad het al.. Eet gezond!! Een gezond en gevarieerd voedingspatroon zorgt voor een grote inname van vitamines en mineralen, deze heeft ons lichaam hard nodig om goed te kunnen blijven functioneren.
2. Zorg voor voldoende slaap. Wanneer we slapen heeft het lichaam de tijd om te herstellen, heel belangrijk dus!!
3. Een goede hygiëne is heel belangrijk. Doe niet aan kruisbesmetting, was vooral je handen goed.
4. Mijd stress, dit is vaak niet eenvoudig en soms moet je hiervoor hulp zoeken. Tip 5 sluit wel mooi aan om stress te mijden.
5. Doe aan beweging, kom in actie en ga sporten!! Een heerlijke wandeling in de buitenlucht is goed voor lichaam en geest.

Ik wens je in ieder geval een gezonde winter toe.

Geef een reactie

Naam *
E-mail *
Site